Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo je novu meru kojom će se folna kiselina dodavati pšeničnom brašnu kako bi se sprečile urođene mane, poput spina bifide. Prema informacijama koje prenosi BBC, ovaj korak mogao bi svake godine sprečiti oko 200 slučajeva defekata neuralne cevi, kao što su oštećenja mozga i kičmene moždine, čime bi se poboljšalo zdravlje trudnica i beba.
Folna kiselina važna za razvoj mozga i kičmene moždine
Vlada je postavila rok do kraja 2026. godine za prilagođavanje proizvođača, koji će biti obavezani da obogate pšenično brašno folnom kiselinom. Iako će ovo biti obavezno za proizvođače, buduće majke i žene koje planiraju trudnoću trebalo bi i dalje da uzimaju dodatnu folnu kiselinu – sintetičku verziju folata – kao što trenutno preporučuju lekari.
Folna kiselina je posebno važna u ranim fazama trudnoće jer pomaže u pravilnom razvoju detetovog mozga, lobanje i kičmene moždine. Prema novim regulativama, obogaćivanje pšeničnog brašna folnom kiselinom trebalo bi da spreči oko 200 slučajeva ozbiljnih oštećenja mozga i kičme kod novorođenčadi svake godine.
Novi zakon koji stupa na snagu krajem 2026. godine daje mlinarima i proizvođačima brašna vremena da se pripreme za ove promene, a cilj je da se poboljša zdravlje i zaštita trudnica i njihovih beba na nivou cele populacije.
Vitamin B9 u pasulju i zelenom povrću
Folat, poznat i kao vitamin B9, prirodno se nalazi u namirnicama poput pasulja i zelenog povrća, zbog čega većina ljudi dobija dovoljnu količinu folata kroz redovnu, zdravu ishranu.
Međutim, Britanski državni zavod za zdravstvo (NHS) preporučuje ženama koje pokušavaju da zatrudne da počnu uzimati dodatke folne kiseline otprilike tri meseca pre nego što ostanu trudne, kao i da je nastave uzimati najmanje 12 nedelja nakon što zatrudne. Ova preporuka ostaje na snazi.
Procenjuje se da je polovina svih trudnoća u Velikoj Britaniji neplanirana, zbog čega će obogaćivanje pšeničnog brašna folnom kiselinom pomoći u povećanju unosa ovog vitamina u celokupnoj populaciji. Ovo će, indirektno, pružiti bolju zaštitu nerođenim bebama, smanjujući rizik od urođenih mana.
Brašno već obogaćeno kaclijumom, vitaminima B1 i B3, i gvožđem
Izuzetak od obavezne obogaćenosti folnom kiselinom biće mali mlinari koji proizvode manje od 500 metričkih tona brašna godišnje. Inače, brašno u Velikoj Britaniji već sadrži obogaćenja poput kalcijuma, niacina (vitamina B3), tiamina (vitamina B1) i gvožđa, čime se dodatno doprinosi poboljšanju javnog zdravlja.
Brašno u Velikoj Britaniji već je obogaćeno kalcijumom, niacinom, tiaminom i gvožđem u cilju poboljšanja javnog zdravlja. Uključivanje folne kiseline u proces obogaćivanja dodatno će doprineti smanjenju defekata neuralne cevi za 20% i poboljšati zdravlje trudnica.
Ova inicijativa neće samo imati zdravstvene koristi, već će i ekonomski uticati, sa procenjenim uštedama od oko 20 miliona funti za NHS tokom narednih 10 godina. Takođe, očekuje se da će podstaknuti ekonomiju za više od 90 miliona funti u istom periodu.
Obogaćivanje smanjuje defekt neuralne cevi
Profesor Chris Whitty, izjavio je:
„Obogaćivanje brašna je jednostavan i efikasan način da se smanji broj slučajeva defekata neuralne cevi. Ipak, važno je da žene koje su trudne ili planiraju trudnoću nastave da uzimaju suplemente folne kiseline pre i tokom prvih 12 nedelja trudnoće.“
Vlada i dalje aktivno sarađuje sa prehrambenom industrijom kako bi im pomogla da sprovedu ove promene, koje će biti obavezne za čitavu Veliku Britaniju. Vels, Škotsku i Severnu Irsku u budućnosti će takođe uvesti svoje regulative u vezi sa obogaćivanjem brašna.
Ministar za bezbednost hrane, Daniel Zeichner, rekao je:
„Kada je u pitanju javno zdravlje, prevencija je uvek bolja i jeftinija od lečenja. Obogaćeno brašno pruža našoj zemlji podsticaj za javno zdravlje već 80 godina, i ova najnovija saradnja pomoći će da se rađaju zdrava deca, bez teških oštćenja.“
On je takođe izrazio zahvalnost prehrambenoj industriji na njihovim naporima da podrže tranziciju, uz napomenu da proizvođači imaju prelazni period od 24 meseca kako bi prilagodili svoje procese.